2010. június 24., csütörtök

3. hét - Csend

 A méhkürt redőinek izommunkája következtében elindult hát a megtermékenyített petesejt a méh irányába. Eltart néhány napig, míg odér és megtalálja a megtapadásra alkalmas zugot a méh üregében. De az úton sem tétlenkedik, folyamatosan osztódik, egyre több sejtből álló gömböcske lesz belőle.

A Mami eközben gyanútlanul levizsgázik, próbál visszarázódni az egyforma, munkás hétköznapokba, ízlelgetve újdonsült feleség szerepkörét.

Csend van. Furcsa, különös csend. Mint vihar előtt szokott, amikor megváltozik a levegő illata. Még minden változatlan, minden mozdulatlan, csak a lég remeg, vár valamire, lélegzetvisszafojtva. És lassan különös fények kélnek és arcunkat meglibbenti a változás szele. Vajon mi készül, mit tartogat számunkra az eljövendő pillanat?


A beágyazódott petesejt

Ekkor a feltámadt szél egy kis magot hozott és puhán a földre tette. És a magocska azon a szent helyen új otthonra lelt a termékeny talajban. És ezzel minden örökre megváltozott.

A két sejt találkozása után azonnal megkezdődik a sejtosztódás és folytatódik a 7-10 napos úton is lefelé a méhbe. Majd a hét vége felé megtörténik a beágyazódás. Ekkor a sejtet blasztocitának hívjuk, átmérője 0,1-0,2 mm.



A női szervezet által előállított immunosupresant protein, melyet korai terhességi faktornak is hívnak, megakadályozza a petesejt kilökődését. A megváltozott hormonháztartás leállítja a menstruációs ciklust és a nőből várandós kismama lesz.

Az emberi élet kezdete

Lelkészünk szerint két sejt találkozásából csak akkor lesz élet, ha Isten adja hozzá a Lelket. Mi csinálhatunk akármit, ha Ő nem adja hozzá Szentlelkét csak egy sejtcsomó marad és sosem lesz belőle gyermek. De vajon mikor adja?

Az orvostudomány meghatározza, hogy a petesejtből mikor lesz csíra, meddig nevezzük embriónak, mikortól magzat. Tudják mikor ágyazódik be, melyik héten kezd el dobogni a szíve, mikor záródik a velőcső. De vajon meg lehet-e mondani mikor kezdődik az emberi élet? Az első szívdobbanásnál? Vagy jóval előbb? Mikortól lesz valaki anya? Csak miután megszüli gyermekét? Vagy már azelőtt is, hogy megtudná, hogy úton van? Mi az a fantasztikus erő, ami az apró sejtecskékből egy gondolkodó, érző emberi lényt hoz létre? Az az erő, ami olyan tökéletesen tudja működtetni ezt a páratlan szerkezetet, amit úgy hívunk emberi szervezet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése