2010. június 17., csütörtök

2. hét - A nagy nap

Elérkezik a várva várt esküvő napja. A Papa és a Mama az oltár elé állnak, hogy örök hűséget esküdjenek egymásnak.

Részlet az esküvőből:

- Evangélium Szent János könyvéből.
- Dicsőség néked Istenünk.
- Jézus így tanított az utolsó vacsorán: Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket, és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok, maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Ezek az evangélium igéi.

- Elfogadod-e a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságotokat?
- Elfogadom!



És miközben a szülők ünnepeltek, tányért törtek és nászútra indultak, hogy elhálják a házasságukat, eközben egy parányi petesejt megérett és elindult varázslatos utazásán.


A tüszőrepedéskor a megérett petesejt kiszabadul a hasüregbe. A méhkürt milliónyi csillója minden igyekezetével azon van, hogy elkapja és redői közé terelje, mielőtt még céltalanul elúszna. Hihetetlen, de sikerül neki.

A petesejtet tápsejtek felhője veszi körül. Ők, mint afféle udvarhölgyek, támogatják, táplálják a hosszú úton, hogy szépsége és ereje megmaradjon a nagy találkozásra. A gépezet tökéletesen működik, mindenki végzi a dolgát. Így a petesejt békésen pihenhet a méhkürt redő között, reménykedve, várva élete párját. Az idő szorít. Alig 24 óra áll rendelkezésre. Ha addig nem fut be az ifjú, vége mindennek. Sok petesejt várakozott már itt, hónapról hónapra ünneplőbe öltözve, eleddig mindhiába.


Ám ebben a hónapban valami apró részlet másként alakul és egy különleges napon több milliónyi spermium kezdi meg versenyfutását életre-halálra. Apró ostorszerű farkincájukkal vadul csapkodnak és úsznak fel, fel, egyre feljebb, árral szemben a nyálkahártyán.

A végén csak egy maradhat és az út veszedelmekkel teli. Rengeteg akadályt kell még leküzdeniük, amíg megpihenhetnek a célnál. Akik az első próbát kiállták a savas kémhatású hüvelyben, a méhszájnál kapnak némi bátorítást, így lelkesen úsznak tovább a méh hatalmas barlangjában.


A szerencsésebbek rátalálnak az átjáróra a petevezető felé. 50-50% az esélyük, hogy a két lehetőség közül a megfelelőn induljanak tovább. De itt jön ám még csak a neheze. A szövevényes, rejtekhelyekkel teli holdbéli tájon meg kell találniuk a petesejt búvóhelyét.

Sokan odavesznek az úton, örökre eltűnnek a petevezető útvesztőiben, vagy végkimerültségükben rogynak le az út porába, feladva a végeláthatatlannak tűnő küzdelmet. Csak a leggyorsabbak, legügyesebbek, legkitartóbbak, legrátermettebbek jutnak el idáig.

Mindeközben a Papa, meg a Mama a nászúton jól megérdemelt pihenésüket töltik. Még nem is tudják, talán csak sejthetik micsoda küzdelem zajlik odabent.

És egyszer csak egy varázslatos pillanatban a Kiválasztott szemében feltűnik a hőn áhított sejt tündöklő körvonala. És ekkor létrejön a Papa és a Mama sejtjei között a nagy találkozás!


De a harcnak még nincs vége. A spermiumnak át kell fúrnia magát a sejtfalon, és ez egy ekkora út után nem is olyan egyszerű feladat.


Ezzel bevégeztetett. A nász megtörtént. A kapu bezárult. Hiába is dörömbölnek a későn odaért többiek.

Az egyesülés eufóriájában a sejt osztódni kezd. Szedercsíra, majd hólyagcsíra válik belőle.


A két sejt örökítő anyaga új DNS-t hozott létre. A sejtosztódás beindult. A megtermékenyített petesejt vándorútra kelt a méh irányába.

Hát megtörtént a csoda:


egy új emberi élet vette kezdetét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése